Заболявания на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза има форма на пеперуда и е разположена отпред на шията. Хормоните които произвежда повлияват функцията на тялото и регулират метаболизма, поради което тя е от голямо значение за организма. Хормоните на щитовидната жлеза повлияват всяка клетка, тъкан и орган на тялото, повлияват метаболизма и влияят върху основни органи като сърцето. Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани в световен мащаб. Те засягат хора от всички възрасти и имат голямо разнообразие от симптоми.

Най-често срещаните нарушения са хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза). Симптомите са раздразнителност, нервност, мускулна слабост, необяснима загуба на тегло, нарушения в съня, проблеми със зрението и възпаление на очите. Най-честата причина е базедовата болест. Хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза), характерни симптоми са умора, депресия , разсеяност, нередовен мензис, наддаване на тегло. Лечението обикновено е със синтетична форма на щитовидни хормони- левотироксин.  Автоимунният тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване засягащо щитовидната жлеза-най-честата причина за хипотиреоидизма. Засяга основно жените.

До 60 % от хората със заболяване на щитовидната жлеза не са наясно с тяхното състояние. Заболяванията на щитовидната жлеза са 5 до 8 пъти по-чести при жените.

Световният тиреоиден ден е на 25 май. За първи път се отбелязва на  25.5.2008 г. Има за цел да увеличи обществената осведоменост за заболяванията на щитовидната жлеза, предимно важността от своевременна диагноза, лечение и превенция.

 

Leave a Comment